Foto's: Prive Collectie familie van Dam

Historie Bakkerij van Dam


1934 Ben van Dam

In de doorgang  bakkerij Ben van Dam

Gezin Ben en Marietje van Dam-Duffhues

We hebben een bouwvergunning gevonden van het jaar 1934 waarbij Ben van Dam, opa van Maurice, is begonnen met de bakkerij. (startdatum onderneming bij kvk is 1933) De bakkerij was eerst gelegen aan de overkant van de weg. Vanaf 1988 is de bakkerij gesitueerd op de huidige locatie in de Kapelstraat.

In de deuropening winkel Marietje van Dam


1962 Benny van Dam

Met zijn 18  jaar begon Benny te werken in de bakkerij. Hij wilde eigenlijk automonteur worden, maar omdat er een bakkersknecht ziek werd nam hij de taken over en rolde hij het bakkersvak in. Zijn zus Jose nam de kruidenierszaak voor haar rekening en broer Jan zorgde mede voor de bezorging van bestellingen in Eerde en omstreken.  

Later nam hij de bakkerij over samen met zijn vrouw Clasien.

3 generaties:  Maurice (16) Ben (69) en Benny (39)


Het Pand

De woningen die stonden op de plaats waar nu bakkerij Van Dam is gehuisvest

Hier had vroeger Driekske de smid (Hendrikus van Hooff) zijn smederij. De smederij, welke vermoedelijk dateerde uit 1885, werd in 1932 verbouwd nadat Harrie Marinus, ook smid van beroep, het pand had verlaten. Toen het pand geen dienst meer deed als smederij is het in gebruik genomen als woning en als schoenmakerij voor Peer van Veldhoven. Diverse gezinnen vonden er huisvesting totdat in 1987 de laatste bewoner, Jan v.d. Velden uit Schijndel, het pand verliet omdat het aan de slopershamer ten deel viel.

Driekske de smid was de schoonvader van Bernard van Dam.

Vanaf 1988 verhuist de bakkerij naar de overkant van de weg. Een nieuw pand met winkel aan de voorzijde en achter een nieuwe bakkerij met nieuwe apparatuur en mogelijkheden.

Foto: Collectie BHIC ’s-Hertogenbosch


1983 Maurice & Wilma van Dam

Maurice wist al vroeg dat hij Bakker wilde worden en koos bewust voor het bakkersvak. Hij ging naar de bakkersopleiding en hielp zijn vader al snel mee.

In februari  2003 zou Maurice de bakkerij hebben overgenomen van zijn vader Benny, maar door een hartstilstand overleed hij op 16 november 2002.  Wilma  hielp op dat moment wel mee in de zaak, maar vooral op de achtergrond. Als het druk was bijvoorbeeld tijdens bepaalde periodes.  Ze was kapster, deed dat wat erbij en ze  hadden ook drie jonge kinderen. Dan ineens ziet het toekomstplaatje er heel anders uit. 

Samen met hulp en steun van Benny, Clasien en het personeel,  zijn we doorgegaan. Op 1 Juli 2004 heeft Wilma de bakkerij overgenomen. In het begin was het lastig en onwennig, maar al doende leert men en  tot op heden gaat de productie van Brood- en banketbakkerij van Dam nog steeds door . 

 Er was ook een filiaal  in Wijbosch. Die hebben we een aantal jaren geleden  moeten sluiten. We hebben toen afscheid moeten nemen van een bakker en twee winkelpersoneelsleden. Dat waren moeilijke beslissingen. 

Sinds het jaar 2000 is onze huidige bakker Mike Voets in dienst en in de winkel zijn Anita van der Wiel, Joke Kraaij en Karlijn Riem bij ons werkzaam. 

 

Familiebedrijf

Onze jongste zoon Matthew gaat voor het bakkersvak. Hij werkt momenteel in Keldonk bij een bakker. Zijn opa Benny van Dam, tweede generatie, heeft nog kunnen meemaken dat Matthew naar de bakkersopleiding ging.  Het zit in zijn genen, als klein kind was Matthew al vaak te vinden in de bakkerij.  De opvolging is een feit en een heel mooi gegeven dat de Bakkerij voortgezet zal worden door de vierde generatie over een paar jaar. 

Foto: Johnny van Geffen Eerdse Krant