Verhalen van vroeger

Verhalen door o.a. Jose v.d. Heijden - van Dam

Bernard van Dam (tekeningen door hem gemaakt 'Oud Brabants Dorpsleven'


Vroeger werden er veel taarten en gebakjes van Cremebeurre gemaakt. We maakten ze in verschillende kleuren. Het mooie was dat deze gebakjes en taarten heel lang goed bewaard bleven. Wat heel fijn was omdat er maar weinig koelkasten waren in die tijd.

 

Soms moest een knecht wel 15 kilometer fietsen om een taart te bezorgen bij iemand die feest had. 

Brood werd met een broodkar, broodfiets of zelfs met een slee met paard ervoor rondgebracht. 

Later met een bestelbus.

In de Oorlog September 1944 moesten wij ook veel gebakjes maken voor een rijke dame uit Engeland die haar zoon verloren had tijdens de gevechten. Die gebakjes waren voor de militairen bestemd .  Ook hebben in de bakkerij krijgsgevangenen gezeten. 

 

Er waren tijden dat mensen geschilde appeltjes brachten die moesten dan drogen op de oven.

Iedereen werkte mee. Het hele gezin werd ingezet om het produceren en distribueren te volbrengen. Ben en Benny van Dam bakte het brood, Moeder en dochter in de winkel, mijn broer nam onder andere het rondbrengen van Brood voor zijn rekening.  Zo had ieder haar/zijn bijdrage.

Voor de kerstdagen werden er toen al veel worstenbroodjes gebakken. Dat was toen iets speciaals voor  de kerst.  Heden ten dagen zijn de worstenbroodjes nog altijd een specialiteit van Bakkerij van Dam. Niet alleen rond de kerst maar het gehele jaar door worden deze veel verkocht.  

Elsevier Bakkerswereld - 2 september 1999

Eerdse Klanken: artikel over Bakkerij van Dam